Rozhodli ste sa, že si tento rok urobíte vlastný kečup? Aj mne sa urodilo veľa paradajok. Bolo ich toľko, že sme nemali šancu ich zjesť. Časť putovala do leča, časť sme usušili, no i napriek tomu, niekoľko kilogramov ostalo. Tak som ich teda spracovala na kečup. Ten môj bol výborný. Viem, že to nie je veľmi skromné, no nešlo o môj prvý pokus a už roky svoj domáci kečup rozdávam celej rodine aj susedom. S kečupom to po prvýkrát skúsila aj moja kamarátka, ktorá mi po dovarení volala zúfalá, že to nevyzerá a nechutí ako kečup. Na chybu sme prišli veľmi rýchlo, a teraz vám poradím, ako sa jej vyvarovať pri výrobe vášho vlastného kečupu.
Kečup nie je len z paradajok
Paradajky sú, samozrejme, základom kečupu, avšak ani zďaleka nie jedinou surovinou, ktorá do neho patrí. Veď si prečítajte zloženie na kupovaných výrobkoch. Preskočte éčka a konzervanty a prídete na to, že v kečupe okrem paradajok, nájdete aj inú zeleninu a ingrediencie.
Základom je cibuľa a červená paprika. Na kilogram paradajok, by ste mali použiť, minimálne, dve veľké cibule a tri veľké červené papriky. Kečup je síce sladký, no zároveň aj mierne kyslý. Preto nezabudnite na poriadnu dávku octu, ktorý ho zároveň zakonzervuje. Nemajte strach. Počas varenia, sa typická octová aróma vyparí a ostane len príjemná kyslosť. Sladkosť dosiahnete cukrom. Na kilogram paradajok, môžete použiť, a to bez obáv, aj trištvrte kilogramu cukru. Môže sa vám to zdať veľa, ale verte, že nie je. Potrebujete vyvážiť kyslosť paradajok a octu.
V neposlednom rade tu máme správnu konzistenciu. Dlhým varením vám hmota síce zhustne, no nikdy nedocielite špecifickú konzistenciu kečupu. Preto musíte použiť škrob zemiakový alebo kukuričný. Pokiaľ máte nejaký iný, existuje napríklad tapiokový, tak bez obáv použite ten. Začnite menším množstvom. Dajte pozor aby škrob prešiel varom a dokonale sa rozpustil. Ak by sa vám zdal kečup stále riedky, pridajte.